Försörj dig som kulturarbetare

Att försörja sig som kulturarbetare är inte det enklaste i en tid då alltfler teatrar läggs ner och strömningsjättarna gör så att nästan ingen köper musik längre. Det finns dock sätt att dra in pengar för den som är enträgen och har lite fantasi. Med ett bra extrajobb och donationer är det fortfarande möjligt att skapa dig en karriär inom kulturbranschen.

Många kulturarbetare har svårt att få ekonomin att gå ihop och pandemin gjorde att extremt många musiker och skådespelare blev arbetslösa. För många kulturutövare har bemanningsföretag som Bravura.se blivit en räddare i nöden genom att erbjuda tillfälliga arbeten inom till exempel kundtjänst och sjukvård. Fler och fler musiker och skådespelare upptäcker fördelarna med att vara anställda av bemanningsföretag, där du som arbetstagare kan bestämma själv hur många dagar i veckan du ska arbeta. Med andra ord är den här typen av arbete perfekt för den som vill fortsätta att skapa konst men samtidigt ha en B-plan för perioder av nedstängningar och arbetslöshet. Ett bra extrajobb kan dessutom ge dig pengar som du kan lägga på marknadsföring, kontor och andra saker som är viktiga för att visa att du tar ditt kulturarbete på allvar.

Låt dig inspireras av amerikanska kulturutövare

Ett annat bra sätt att få in pengar till din kulturverksamhet är att låta dig inspireras av så kallade indiemusiker och indiekonstnärer på andra sidan Atlanten. I USA har oberoende kulturutövare blivit experter på att få in inkomster via plattformar som Bandcamp, Patreon och Kickstarter. På Bandcamp kan du som musiker lägga upp dina låtar för försäljning. Här är det så fiffigt att köparna själva får bestämma hur mycket de ska betala för dina verk. Överraskande nog har det visat sig att många betalar rejäla summor för att stötta sina favoritartister. På ställen som Kickstarter och Patreon kan dina lyssnare/tittare/läsare donera pengar till dina kommande projekt och få belöningar för sina bidrag. Är du musiker kan du till exempel låta dem ta del av dina färska demoinspelningar eller skriva skräddarsydda sånger till högtider och födelsedagar. Jobbar du som konstnär eller fotograf kanske du kan skänka dina följare några posters, och är du författare så kan du låta dina fans få ta del av opublicerade tester som tack för donationerna.