Kultur och högtider

Högtider och speciella dagar firas olika beroende på vart i världen man befinner sig. I den här delen har vi valt att lägga vårt fokus på hur man firar olika högtider i Sverige eftersom att det är en stor del av vår kultur.

Födelsedagar

Att fira dagen någon är född på är lite av en högtid. Speciellt för barnen. I Sverige firar vi födelsedagar genom att väcka födelsedagsbarnet med en sång och paket. En del serverar fika till födelsedagsbarnet på sängen medan andra väntar med fikat tills det att större delar av familjen och vänner är samlade. En viktig del av fikat på en födelsedag är tårtan. Det går bra att baka sin egna eller köpa en tårta. De senaste åren har tårtkonsten tagit sig till nästa nivå och du kan beställa tårtor med olika teman och former. Dessa tårtor är särskilt uppskattade bland barnen. Om ditt barn älskar enhörningar kan du beställa en enhörningstårta till barnets födelsedag eller till födelsedagskalaset. En födelsedag kan firas flera gånger. På själva dagen med familjen och vid ett bestämt datum där man bjuder in sina vänner till en fest.

Jul

Ett annat exempel på en högtid vi lägger stor vikt vid i Sverige trots att det inte är många av oss som firar den kristna högtiden är julen. I Sverige firas julen den 24 december. Julen firas på olika sätt i olika familjer. Men enligt traditionen så samlas hela svenska folket framför Kalle anka som sänds på julafton klockan 15 . Någon gång under eftermiddagen eller kvällen äter julfirarna julmat tillsammans som vanligen består av julskinka, prinskorv, sill, köttbullar och potatis. Den dryck som vanligtvis serveras på julen är julmust. Julen har också en del bakverk, till exempel lussebullar vilket är en bulle som är smaksatt med saffran. På julafton får vi besök av tomten som delar ut julklapparna.

Midsommar

Midsommar är något vi i norden har firat sedan långt tillbaka i tiden och är en högtid som firas för att solen har kommit tillbaka. Förut ordnade man kring midsommar ett midsommarblot vilket innebar att man offrade djur för att skörden skulle bli bra. Men numera är det vanligt att vi klär en midsommarstång, leker lekar och dricker alkohol. Precis som vid alla andra svenska högtider så är det vanligt att man vid midsommar äter traditionell svensk högtidsmat. Det vill säga sill, potatis och köttbullar. Till det dricker vi snaps och annan alkohol. Enligt sägnen sägs det att om man plockar sju sorter blommor under tystnad under midsommarkvällen och lägger buketten under kudden så ska man under midsommarnatten drömma om den man ska gifta sig med.

Halloween

En tradition som blivit allt mer populär de senaste åren är halloween. Halloween så som vi firar den idag är importerat från USA där man låter barn klä ut sig till läskiga monster och går sedan runt i kvarteret och ber om godis. Halloween infaller alltid i slutet av oktober i samband med alla helgons dag. Det är vanligt att man kring halloween anordnar fester med ett skrämmande tema.