Så får du ett kulturjobb

Drömmer du om att kunna leva på kultur? Jobba med konst, böcker, fotografera, historia, på ett museum eller kanske sy historiska kläder? Kulturvärlden är stor och det finns många intressanta jobba att välja mellan. Men det är många som söker samma jobb. Här kommer tipsen på hur du verkligen lyckas att få ett intressant och stimulerande jobb som du verkligen kommer att gilla.

Ditt personliga brev

Det första du behöver göra är att se över ditt personliga brev. När du söker ett jobb är ditt cv och ditt personliga brev det första intryck som arbetsgivaren möter. Du vill göra ett bestående intryck. Ett fel som många gör är att de skickar samma personliga brev till alla ställen som de söker jobb på. Eller så ändrar de bara några små detaljer. Problemet med det är att brevet inte blir ”personligt”. Olika jobb kräver olika talanger och styrkor. Du bör uppmärksamma vissa saker extra mycket när du söker ett jobb, medan du till ett annat jobb måste lyfta fram andra erfarenheter och talanger. Problemet är att det tar tid att skriva adekvata personliga brev till alla arbetsplatser som du söker jobb på. Det tar mycket tid. Ett tips är då istället att använda en smart ”mall” som hjäper dig att skriva det perfekta personliga brevet på bara ett par minuter. Individualiserat till vart och ett av jobben. För att skriva ett riktigt bra personligt brev använder du Cowrites mall som hjälper dig att skriva personliga brev med hög kvalitet på väldigt kort tid. Dina personliga brev blir välskrivna, professionella och anpassade till jobbannonsen.

Börja online

Idag handlar det inte bara om vilken utbildning du har, utan också vilket mervärde som du kan ge till företaget. För ett privat företag inom konst och kultur är det mycket intressantare att anställa en person som har en blogg eller många följare på sociala medier, än en person som ”bara” har en utbildning. Målar du? Är du en skicklig fotograf? Skapa du digital konst? Eller syr du väskor? Börja med att bygga upp en karriär på nätet. Skapa en blogg där du visar hur man syr historiska kläder eller där du skriver om mode. Lägg upp fina fotografier på Instagram. Lär dig också hur du använder sociala medier på riktigt. Alltså för att bygga upp ett märke. Om du är skicklig på att driva trafik till din Etsyshop eller blogg med Pinterest eller Instagram, så är det en praktiskt kunskap som många inom konst och kultur kommer att vara intresserade av. Oavsett vilket jobb som du söker, så bör du då i ditt personliga brev skriva med just sådana talanger. Länka också till dina olika sajter och konton. Allt som du gör på internet bör också ha en slags professionell touch. Inga fyllebilder på Facebook.

Kontakter

Sanningen är den att kontakter är nästan oumbärliga inom kulturbranschen. Du måste inte känna chefen på museet, men om du känner någon som jobbar extra på ditt favoritmuseum eller på Operan i Stockholm, så kommer den kontakten att underlätta mycket. Det är klokt att medvetet bygga upp ett nätverk. Många som jobbar inom kulturvärlden kan också behöva kombinera deltidsanställning med eget företag. Du kan få ett deltidsjobb som fotograf, men måste sedan skapa mer jobb på egen hand. Då är kontakter alltid viktiga.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>