Museer för barn

Kultur är viktigt för alla åldrar då den främjar och inspirerar den egna kreativiteten och fantasin. Det finns också mycket att lära här, inte bara av själva kulturformerna i sig utan även om deras skapare och den tid som de levde i. Att gå på ett museum är alltså inte endast en fråga om att se olika föremål utan också att lära sig om den värld vi alla lever i.

Av den anledningen är det också viktigt för barn att gå på museum, vilket bland annat poängteras av Nationalmuseet i Stockholm efter att kritik riktats mot besökande barnfamiljer. Det är till och med en rättighet för barn att få delta i kulturlivet, enligt UNICEF.

Museer som handlar om barn

Runtom i världen finns det museer som är helt inriktade på barn, även om de kan åtnjutas av vuxna också. Svenska exempel på det är Junibacken som handlar om Astrid Lindgrens fantastiska värld och Tom Tits Experiment i Södertälje där barn får lära sig om vetenskap genom att delta aktivt.

Museer med barnaktiviteter

Många ”vuxenmuseum” har också aktiviteter och utrymmen för barn där de små får lära sig om olika kulturella och teknologiska fenomen på ett roligt och lite förenklat sätt. På Nordiska Museet i Stockholm kan barn till exempel få delta i sagoberättelser och klä ut sig till skolbarn i början på 1900-talet, och på vetenskapsmuseet Universeum i Göteborg finns det en lekplats om knoddarna tröttnar på de annars barnvänliga utställningarna.

Utomlands finns det också många exempel på barnvänliga museer. I Palazzo Vecchio, det gamla palatset, i Florens får barn till exempel gå en egen visning av museets hemliga gömmor och gångar och på British Museum i London organiseras många events särskilt för barnfamiljer.