Kultur för äldre

Att ta del av kulturen är något som kan göras av människor i alla åldrar. Men det senaste året har det blivit svårare för de som är äldre. I den här artikeln har vi därför samlat några exempel på hur du som äldre fortfarande kan ägna dig åt aktiviteter som främjar kulturen på ett säkert och tryggt sätt.

Spara pengar

Men innan vi går in på vilka aktiviteter du som äldre kan delta i har vi haft i åtanke att många äldre kanske inte har råd med allt de egentligen skulle vilja. Ett tips är då att gå in på https://hejsenior.se/ som är en sida där alla rabatter, erbjudanden och kampanjer för de som är över 55 finns samlade. När du använder dig av en rabatt eller nyttjar ett erbjudande kan du få det till ett rabatterat pris vilket gör att du har möjlighet att spara pengar till att till exempel utöva mer kultur.

Utomhusaktiviteter

Kulturen finns att tillgå även utomhus. En aktivitet som är populär bland de som är äldre är boule. Boule är ett spel som spelas utomhus. Spelet består av en träkula som först kastas ut. Sedan har spelarna kulor av stål som man kastar ut på planen där målet är att komma närmast träkulan.

Ett annat förslag på utomhusaktivitet är att gå en stadsvandring. I de flesta städer finns det stadsvandringar som utförs av en guide som berättar om stadsdelar och ibland olika händelser som skett i husen eller gatorna ni passerar. Men det går såklart också att gå en stadsvandring på egen hand och beundra din stads olika byggnader.

Bibliotek

På ett bibliotek finns kultur i flera olika sorters former som du kan låna hem och konsumera helt gratis under ungefär en månads tid. På bibliotek kan du låna hem böcker i olika genres. Om du är intresserad av kultur finns det böcker om kultur. Men du kan också låna hem CD-skivor och filmer. Många bibliotek har olika aktiviteter. Till exempel författarträffar eller bokcirklar där ni träffas i en grupp och diskuterar en utvald bok. På ditt lokala biblioteks hemsida kan du se vilka aktiviteter som står på schemat inom den närmsta tiden. Många aktiviteter är idag digitala och då krävs det att du har tillgång till internet via en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon.

Museum

Att gå på museum är kanske det mest klassiska sättet att ta del av kultur. På ett museum får du se olika utställningar över tidsåldrar eller teman. Det finns till exempel det tekniska museum Tom Tits och naturhistoriska riksmuseet.

Konst

Ett annat sätt att ta del av kulturen är genom att gå på vernissage eller se en konstutställning. Ett vernissage är en invigning av en eller flera konstnärers olika konstprojekt. Du kan också skapa din egna konst. Det finns massor av olika färger och material du kan använda dig utav för att skapa din egna konst.