Världens största museer

Det har funnits museer i många tusen år och själva ordet ”museum” kommer från det gammalgrekiska ordet för en viss slags gudinna. Som bekant fanns det tusentals olika gudar och väsen i den antika världens trosföreställningar och muserna var nio till antalet. De var nio döttrar till himmelsguden Zeus och de representerade var och en de olika kulturaspekterna i det gamla Grekland. Terpsichore var dansens och sångens gudinna, Kalliope poesins, Kleio historieskrivningens, Urania astronomins, Euterpe flöjtspelandets och lyrikens, Thaleia komedins, Melopmene tragedins, Polymnia hymnens och Erato kärleksdiktens.

Från museerna fick alltså världen sin kultur, varav mycket som hade med den att göra uppkallades efter de nio systrarna, exempelvis musik, amusera och museum. Tanken att kulturen var viktig för både individen och samhället är med andra ord inget nytt fenomen, och miljontals människor besöker museer av alla de slag varje dag. Vissa museer är dock större än andra och här kan du läsa om några av världens absolut största.

Ufficierna, Florens, Italien

Den största privatsamlingen i hela världen skapades av en av historiens rikaste och mäktigaste familjer: Medicis. Då de var florentinska bankirer med kontakter i hela Europa behövde de ett enormt högkvarter som helt enkelt kallades Ufficierna: kontoren.

Idag kommer besökare från jordens alla hörn för att bese den enorma mängden konstföremål som finns här och flera av renässansens största mästerverk är utställda. Berömda tavlor av Botticelli och Leonardo da Vinci, skulpturer och porträtt av historiska storheter och intressanta manuskript och ritningar håller besökaren fängslad i timmar.

Hermitage, Sankt Petersburg, Ryssland

Detta enorma museum grundades av Katarina den Stora som själv var oerhört intresserad av konst och kultur. Hennes mål var att skapa den största samlingen som någonsin skådats och idag finns här tre miljoner föremål från världshistorien, inklusive det antika Egypten, Grekland och Rom, den italienska renässansen och moderna franska impressionister. Att gå genom de enorma korridorerna är som att vandra genom historien och besökaren får se tavlor, skulpturer, smycken, möbler, dekorationsföremål och vapen.

Louvren, Paris, Frankrike

Det sägs att det skulle ta hela 75 dagar att se Louvrens alla föremål om man spenderade en minut vid vart och ett. Detta museum i centrala Paris är fullspäckat av mänsklig kulturhistoria, och här finns allt från stenåldersföremål till moderna alster. Då museet har ett så vitt och brett utbud är det omöjligt att se allt på en och samma gång, och därför är det bäst att koncentrera sig på endast en eller två samlingar vid varje besök. Det kanske mest berömda föremålet här är Leonardo da Vincis tavla ”Mona Lisa” men förutom den finns det något för alla smaker och åldrar. Museet i sig är medeltida och nere på bottenplanet kan man se de ursprungliga murarna från 1100-talet.