Märkliga museer

När det kommer till museer är det inte alltid högkultur som det handlar om. I vissa fall är det istället frågan om museer där udda, märkliga eller humoristiska saker ställs ut – antingen för att det finns ett faktiskt intresse för dem eller som en protest mot kulturetablissemanget. Att besöka dem handlar inte lika mycket om att lära sig om vacker konst eller intressant historia, utan snarare att bli underhållen och att få förundras över världens märkliga fenomen.

Runtom i världen finns det ett stort antal museer som stoltserar med sina samlingar; inte för att de inkluderar Rembrandt eller Katarina den Storas tron, utan för att de har flest toalettstolar eller saker som hittats på stränder. Här kommer några exempel på udda museer som kanske kan vara värda ett besök – eller inte!

Gnome reserve

Ett brittiskt museum där den älskade och hatade trädgårdstomten hyllas i en utställning med över 2000 små tomtar i olika situationer. Besökarna ombeds själva att sätta på sig en tomteluva under vistelsen och vid sidan av tomtarna finns även andra sagoväsen här och där. För den som absolut inte är intresserad av trädgårdstomtarna finns här också en stor samling vackra blommor och växter.

Museum of the weird

I Austen, Texas finns ett museum som kallas för det ”konstiga museet” och som innehåller allt som är bisarrt eller märkligt. Exempel på utställningsföremål är balsamerade mytologiska väsen, masker från skräckfilmer och gamla freak show posters.

Arnold Schwarzenegger Museet

För den som är fan av den gamle terminatorn är en resa till hans hemland Österrike värt att göra. Här finns ett helt museum tillägnat honom, och besökare kan bland annat se motorcykeln han körde i Terminator filmen, kläder han burit och gamla foton på landets näst kändaste man.

Penismuseet

Isländskt museum helt tillägnat det manliga könsorganet. Här kan besökare få se penisar från olika däggdjur och en människa, liksom ett stort antal föremål som är formade som organet. Här handlar det inte om porr eller glorifiering, utan snarare vetenskap och mångfald.

Museum med missbildningar

I Ryssland kan människor som är intresserade av biologi och anatomi besöka museet Kunstkamera i Sankt Petersburg där missbildade foster från både djur och människor visas upp. Museet grundades av självaste Peter den Store, och har idag över två miljoner föremål.