Hår, frisyrer och kultur

Har du någon gång tänkt på hur ditt hår och din frisyr speglar den kultur och det samhälle vi lever i? Faktum är att kulturen är kopplad till ditt hår på fler sätt än du tror. Håret har nämligen alltid speglat vår kultur genom tiderna. I den här texten ska vi dyka djupare ned i det ämnet.

Håravfall genom tiderna

Plötsligt kommer en dag då stora tussar av hår börjar lossna från huvudet. Att bli flintskallig är något som drabbar många, främst män. Förr sågs det flintskalliga huvudet som en symbol för erfarenhet och pondus, men i moderna tider har det istället blivit något som många fruktar. Kanske beror det på att det idag finns behandlingar som kan åtgärda håravfallet. Till Nordichair.com kan man vända sig för att få hjälp om man skulle drabbas av oönskat håravfall. Det vanligaste är att män drabbas, men även kvinnor kan bli tunnhåriga med åren, något som nästan är ett större stigma än håravfall hos män. Till skillnad från män har en bra hårväxt kulturellt sett alltid varit viktigt hos kvinnor. Ett långt och friskt hår har genom tiderna varit en symbol för kvinnlighet, något som gjort att det kan vara extra kämpigt att tappa håret som kvinna. I dessa pandemitider har det även visat sig att covid-19 kan ge håravfall som en sällsynt biverkning. Då är det skönt att veta att det finns behandlingar som kan återställa hårväxten.

Hårlängder genom tiderna

Hårets längd har också speglat vår kultur genom tiderna, kanske främst hos kvinnor. Så länge som mellan 900-talet och fram till 1600-talet var det brukligt för kvinnor att täcka sitt hår för att påvisa dygd. Under huvudduken fanns dock alltid ett långt hårsvall. Under samma tid hade även män långt hår och skägg. Under 1700-talet gjorde perukerna sitt intåg hos de högre klasserna. Det gjorde att det egna håret fick en mindre betydelse. Perukerna tvättades aldrig, men pudrades däremot flitigt.

1910 började så smått de första korta kvinnofrisyrerna dyka upp för att sedan bli hetaste mode runt 20-talet. Då var det den så kallade shinglade frisyren som slutade ungefär vid örsnibben som var den trendigaste att bära. Under samma tid blev männens hår uteslutande kort. Att ha långt hår som man var otänkbart och ansågs slarvigt. Inte förrän vid Beatles intåg på 60-talet började männens hår krypa ned mot skjortkragen igen.

Håret idag

I den tid vi nu lever i är det lättare än någonsin att ha den frisyr man vill. Både män och kvinnor kan ha både kort och långt hår och dessutom färga det i alla regnbågens färger. Det finns dock kulturer där håret fortfarande är viktigt och där vissa frisyrer symboliserar ens kulturella arv. Att drabbas av håravfall idag är dock ett stigma, men något som också går att åtgärda. Hos Nordic Hair kan man få hjälp med en bakåtkrypande hårlinje eller hår som börjar kännas tunt och stripigt. Eftersom håret i vår kultur fortfarande är viktigt och något vi bygger mycket av vår personlighet på kan det vara väl värt att ta hjälp om man inte är nöjd med sitt hår.